Η πρόγνωση και η τάση του καιρού έως το τρίτο δεκαήμερο του Οκτώβρη.
Μικρή ανάπαυλα αποφάσισε να κάνει το φθινόπωρο, μετά και τα απανωτά χτυπήματα καταστροφικών κακοκαιριών που επηρέασαν τη χώρα μας.
Μικρή ανάπαυλα αποφάσισε να κάνει το φθινόπωρο, μετά και τα απανωτά χτυπήματα καταστροφικών κακοκαιριών που επηρέασαν τη χώρα μας. Σε γενικές γραμμές το διάστημα σχετικής καλοκαιρίας θα συνεχιστεί έως τα μέσα του μήνα περίπου. Από εκεί και πέρα όμως και κυρίως μετά τις 20 Οκτωβρίου, διαφαίνεται ριζική αλλαγή στο σκηνικό του καιρού! Η επόμενη κακοκαιρία οργανώνεται και θα έχει χειμωνιάτικα χαρακτηριστικά!
Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι Βοριάδες οι σχετικά λίγο υψηλότερες θερμοκρασίες από τα κανονικά επίπεδα , ηλιοφάνεια σε μεγάλο μέρος της χώρας, χωρίς όμως να λείψουν μικρά διαστήματα σποραδικών βροχών κυρίως στα Ανατολικά της χώρας και στα ορεινά των υπόλοιπων περιοχών. Ομίχλες κατά τόπους θα σχηματίσουν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας.
Από εκεί και πέρα καλό είναι να εκμεταλλευτούμε αυτό το διάστημα καλοκαιρίας, ώστε να ολοκληρώσουμε τι όποιες εξωτερικές εργασίες, αλλά και να ετοιμάσουμε το σπίτι για την έλευση του χειμώνα. Στρώσιμο χαλιών, κατέβασμα τα χειμωνιάτικα, γενική καθαριότητα και οποιαδήποτε άλλη εργασία απαιτεί καλό καιρό, είναι ευκαιρία να γίνει τώρα! Μετά τις 15 με 20 Οκτωβρίου ο καιρός δεν θα χαρίσει κάστανα! Έρχονται βροχές, χιόνια και κρύο!
Κλείνοντας να δούμε και μερικά ενδιαφέροντα μετεωρολογικά στοιχεία. Οι πιο εκτεταμένες και καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία από τον 19ο αιώνα (πχ. Οκτώβριο 1883) μέχρι σήμερα, οφείλονται στο φαινόμενο της “Ψυχρής Λίμνης”. Αυτός ο όρος της “δυναμικής μετεωρολογίας” χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια αποκομμένη μάζα ψυχρών αερίων μαζών στα μεσαία στρώματα της τροπόσφαιρας, συνήθως σε ύψος 5-6 χλμ πάνω από την επιφάνεια. Αυτό το φαινόμενο συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία βαρομετρικών χαμηλών στην επιφάνεια, ευνοώντας τις ανοδικές κινήσεις, τη δημιουργία νεφών, και τη μεταφορά μεγάλης ποσότητας υδρατμών και ενέργειας στην τροπόσφαιρα. Αναλυτικά ΚΛΙΚ ΕΔΩ.
Δείτε καθημερινά δελτία καιρού στo κανάλι στο YouTube Xalazi Tv κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ . Κάντε εγγραφή στo κανάλι μας, για να ενημερώνεστε άμεσα.