Η πρόγνωση και η τάση του καιρού έως το τρίτο δεκαήμερο του Οκτώβρη.
Μερομήνια ονομάζει ο λαός τις δώδεκα πρώτες ημέρες του όγδοου φεγγαριού του έτους, δηλαδή του Αυγούστου. Παρατηρώντας τα καιρικά φαινόμενα αυτών των πρώτων ημερών της, οι άνθρωποι μάντευαν την καιρική κατάσταση των επόμενων δώδεκα μηνών.
Η πρόγνωση του καιρού γινόταν τον Αύγουστο επειδή αυτός ο μήνας θεωρούνταν η αρχή του Χειμώνα. Τα «μερομήνια» αμφισβητούνται από την επίσημη μετεωρολογία, η οποία υποστηρίζει ότι μακροχρόνιες προβλέψεις δεν είναι δυνατόν να γίνουν. Έχει, όμως, πολυάριθμους υποστηρικτές ανάμεσα στους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και γενικά τους ανθρώπους που ζουν στην ύπαιθρο.
Σύμφωνα με με τις πρακτικές παρατηρήσεις, από τον Νοέμβριο θα ξεκινήσουν τα πρώτα κρύα στην Ελλάδα, ενώ ο Δεκέμβριος προβλέπεται ήπιος θερμοκρασιακά. Στη συνέχεια το σκηνικό αλλάζει. Τα Μερομήνια βλέπουν χιόνια μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, για να ξεκινήσει μετέπειτα μια νέα ψυχρή περίοδος. Ο συγγραφέας – λαογράφος Μιχάλης Γεροντής, προβαίνει στις εξής παρατηρήσεις:
Πολύ διαφορετική είναι η φετινή πρόβλεψη για μεγάλο διάστημα ως τα μέσα του Φεβρουαρίου 2024. Τα σημάδια, που για 40 χρόνια παρακολουθώ, έδειξαν άλλα πράγματα. Από αρχές του Σεπτέμβρη, ο καιρός θα φθινοπωριάζει με σκαμπανεβάσματα στη θερμοκρασία και την κατάσταση της ατμόσφαιρας, ως τα τέλη Σεπτεμβρίου και τις αρχές Οκτωβρίου. Απότομη αλλαγή καιρού από τα μέσα Οκτωβρίου, με συνεχείς εναλλαγές, σύννεφα από ΒΔ έντονα και ψιλοβρόχια, ίσως και έντονη βροχή από ΒΔ.
Ο Νοέμβριος με πολλές αλλαγές και προς το τέλος του βροχές σε Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Νότιο Αιγαίο. Μετά τις 10 Δεκεμβρίου αρχίζει ως τις 12 Ιανουαρίου χειμώνας με όλα τα φαινόμενα: χιόνια, πολύ κρύο και βροχές, από δυτικά και βορειοδυτικά. Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα με δυσκολίες του καιρού καθημερινά, σχεδόν ως τις 8 με 10 Ιανουαρίου 2024. Μετά αρχίζει μία ολιγοήμερη ανομβρία αλλά με πολύ κρύο, βροχοπτώσεις σε όλη την Ελλάδα και πιθανές πλημμύρες.