Η πρόγνωση και η τάση του καιρού έως το τρίτο δεκαήμερο του Οκτώβρη.
H τοποθεσία της ομολογουμένως παραμυθένιας λίμνης Hillier είναι στο Middle Island, το μεγαλύτερο από τα νησιά του αρχιπελάγους Recherche στην Δυτική Αυστραλία. Έχει μήκος 600 μέτρα και πλάτος 200 και περιβάλλεται από δάσος με ευκαλύπτους και μυρτιές.
Το στοιχείο που την κάνει ξεχωριστή όπως γίνεται άμεσα αντιληπτό είναι το ροζ χρώμα της. Το μυστήριο που ξεχωρίζει τη Χιλιέρ από τις άλλες ροζ λίμνες που υπάρχουν στο κόσμο είναι ότι παραμένει ροζ κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Οι άλλες γνωστές ροζ λίμνες αλλάζουν τακτικά χρώματα ανάλογα με τις αλλαγές της θερμοκρασίας.
Μια στενή λωρίδα λευκής άμμου περιβάλλει τη ροζ λίμνη της Αυστραλίας. Δίπλα στην λευκή άμμο βρίσκουμε ένα δάσος ευκάλυπτων πριν φτάσουμε στον ωκεανό. Ανακαλύφθηκε πρώτη φορά το 1802 από τον εξερευνητή-χαρτογράφο του Βασιλικού Ναυτικού, Matthew Flinders και μάλιστα σε αυτόν οφείλει την ονομασία της.
Το όνομα που της έδωσε ήταν προς τιμήν του William Hillier, όπου ήταν μέλος του πληρώματος και πέθανε από δυσεντερία όταν αγκυροβόλησαν στο νησί. Τον 20ο αιώνα άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτοι οικισμοί και άρχισε η παραγωγή αλατιού στις ακτές της λίμνης η οποία κράτησε όμως μόλις έξι χρόνια. Από τη δεκαετία του ΄50 γίνονται έρευνες για να καταλήξουν οι επιστήμονες στο πιο ασφαλές συμπέρασμα.
Δεν έχουν διευκρινίσει πλήρως τα αίτια του χρωματισμού της λίμνης, καταλήγουν όμως στα εξής συμπεράσματα.Η παρουσία ενός είδους μικροφυκιών με την ονομασία Dunaliella Salina και ροζ αρχαίων μικροοργανισμών με την ονομασία Halobacterium που βρίσκονται στη λίμνη δίνουν τον ιδιαίτερο χρωματισμό της λίμνης. Μάλιστα τα συγκεκριμένα βακτήριά βάφουν και άλλες λίμνες της περιοχής με λιγότερη όμως ένταση.
Η παρουσία ενός είδους μικροφυκιών με την ονομασία Dunaliella Salina και ροζ αρχαίων μικροοργανισμών με την ονομασία Halobacterium που βρίσκονται στη λίμνη δίνουν τον ιδιαίτερο χρωματισμό της λίμνης. Μάλιστα τα συγκεκριμένα βακτήριά βάφουν και άλλες λίμνες της περιοχής με λιγότερη όμως ένταση.
Τα παραπάνω επιβιώνουν σε μεγάλες συγκεντρώσεις αλάτων που φτάνουν ακόμα και το 35%.Ακόμα μια θεωρία είναι ότι μεγάλες ποσότητες από κόκκινα αλόφιλα βακτήρια σε συνδυασμό με μονοκύτταρους οργανισμούς στα σημεία που βρίσκονται κρούστες άλατος στη λίμνη, αποτελούν και την αιτία για τον χρωματισμό της λίμνης.
Τα παραπάνω επιβιώνουν σε μεγάλες συγκεντρώσεις αλάτων που φτάνουν ακόμα και το 35%.Ακόμα μια θεωρία είναι ότι μεγάλες ποσότητες από κόκκινα αλόφιλα βακτήρια σε συνδυασμό με μονοκύτταρους οργανισμούς στα σημεία που βρίσκονται κρούστες άλατος στη λίμνη, αποτελούν και την αιτία για τον χρωματισμό της λίμνης.
Η πρόσβαση στη λίμνη είναι δύσκολη και αποτελεί προστατευμένο φυσικό καταφύγιο. Είναι τουριστικό αξιοθέατο και μπορεί κάποιος να θαυμάσει τη λίμνη είτε με αεροπλάνο είτε με πρόσβαση από κρουαζιερόπλοιο που θα δεν θα βλέπει όμως ολόκληρη την εικόνα της λίμνης. Το κόστος μιας τέτοιας εκδρομής είναι υψηλό κάτι όμως που βοηθά στο να μην υπάρχουν οι ανάλογες καταστροφές και να διατηρηθεί η λίμνη στην αρχική της μορφή.
Όπως είναι λογικό πολλοί αναρωτιούνται εάν είναι ασφαλές το κολύμπι στη λίμνη εάν κατορθώσουν και φτάσουν έως εκεί. Βάση της επίσημης ιστοσελίδας της λίμνης Hillier διευκρινίζει ότι το κολύμπι επιτρέπεται και είναι ασφαλές. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της λίμνης σε αλάτι ωθεί το σώμα στην επιφάνεια του νερού, φαινόμενο που μας είναι γνωστό από την διάσημη Νεκρά Θάλασσα. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός είναι ότι ακόμα και εάν το νερό τοποθετηθεί σε ένα δοχείο, θα διατηρήσει το ροζ χρώμα του. Από το 2012 η Λίμνη Hillier είναι μέρος της προστατευόμενης περιοχής Recherche Archipelago Nature Reserve.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ!